vrijdag 12 augustus 2011

12 augustus...... We verlaten Tranoy.

Jammer dat we verder moeten trekken. Tranoy is echt uniek. De natuur, de mensen, het licht, de horizon. Ik zou wel een jaar bij de vuurtoren willen wonen. De eigenaar vertelde, dat Nederlanders er in de wintermaanden tien weken doorbrachten zonder stromend water. Zij spoelden het toilet door met zeewater...



Vanmorgen was de lucht erg betrokken. Regen, regen en nog eens regen, het heeft bijna de hele dag geregend. We moesten ook nog een aantal keren heen en weer lopen van de vuurtoren naar de motor. Pittig!
Bezweet starten we met onze reis. Niet al te hard. Spoorvorming en regen.
Het was gelukkig rustig op de weg. Eerst weer naar de E6 en dan verder richting zuiden. We zitten nog steeds boven de poolcirkel. In Fauske willen we iets eten.

In de middag bereiken we de poolcirkel.


Op de heenreis in Finland, nu in Noorwegen. De poolcirkel ligt 80 km ten noorden van Moi I Rana. Het landschap is ongelooflijk mooi. Een verlaten hoogvlakte, geteisterd door de koude noordenwind en bezaaid met sneeuw.






Waar je de poolcirkel oversteekt, staat een grote steen met een aardbol erop.


Op een heuvel achter het informatie centrum hebben reizigers hoopjes stenen opgestapeld als herinnering aan hun bezoek.



Verder vind je er herinneringsmonumenten uit de oorlog van o.a. Joegoslavische partizanen.


Brrr... Wat een regen....... Maar volgens de Noren bestaat er geen slecht weer, alleen slechte kleding......
Wij zijn goed gekleed, zijn niet verregend en nemen 's avonds om half elf nog een lekker drankje. We hebben weer onderdak gevonden, al kostte het vandaag veel moeite.
Welterusten........

Geen opmerkingen:

Een reactie posten