donderdag 4 augustus 2011

4 augustus ....... een rustdag in Rovaniemi

Wat hebben we vannacht heerlijk geslapen! Om kwart over negen werden we wakker. Wat een weelde... Rustig ontbijten, koffie drinken en dan willen we een flinke wandeling maken naar het dorp van de Kerstman. Wellicht kunnen we een audiƫntie aanvragen. Dit lukt vast en zeker, wanneer ik hem vertel dat ik uit Tzum kom en een dorpsgenoot ben van Piet Paulusma.



Rechts onderaan zie je 50 staan. Daar ligt onze camping en we moeten naar het dorp van de Kerstman. Het is goed om een dag even de benen te strekken. Daar aangekomen passeren we de poolcirkel.


Santa Claus wenst ons niet te ontvangen, hij mompelt iets over bilaterale spanningen tussen hem en onze Sinterklaas. Bemiddeling wimpelt hij af.


Huis van Santa C.
Overigens wat een poppenkast, de commercie druipt eraf. De portemonnee blijft gesloten, onze reis laat het niet toe om iets voor onze kleinkinderen te kopen. Anke heeft hier veel moeite mee.

Het is opnieuw een mooie dag, wel frisser, maar heerlijk om even te wandelen. Nog even boodschappen doen en wij zijn van plan om morgen niet al te laat op te staan en vroeg te gaan rijden.

Oant moarn ....... Anke en Ymte vanuit een zonnig Rovanniemi.........

Antwoord op vragen, bespiegelingen.........

Bevalt de reis? Ja meer dan dat. We genieten samen volop van de reis. Het was altijd een droom om een dergelijke reis te maken. Niet met de auto, maar meer op een "alternatieve" manier. Liefst op de fiets, maar dit lijkt me niet meer verantwoord. Ik had nooit meer gedacht, na mijn hartaanval, dat dit mogelijk zou zijn. Het is wel mogelijk, althans tot nu toe. Ik wil dan ook tegen iedereen zeggen: 'Wacht niet, maar zet je dromen om in concrete plannen'. Ik heb daar wel eens te lang mee gewacht. Je leeft nu en doe het niet morgen.
Om nog even op de eerste vraag terug te komen. Het is een prachtige reis, met tot nu toe mooi weer. We zien, horen en ruiken veel. De contacten met andere motorrijders zijn hardstikke leuk. We spreken Finnen, Tsjechen en Russen.
Andere ervaringen: je bent altijd bezig met ' Heb ik alles bij me?' , waar zijn de sleutels en moet je heel zorgvuldig om gaan met het plaatsen van de bagage. Het is echt een gewicht, de motor vraagt ook steeds om olie(staat BMW ook om bekend. De kleding is ook een 'probleem', wat moet ik aan. Nu hebben we het echt warm, maar morgen kan het koud zijn.
We miste regelmatig kleine wasjes doen, ook omdat we maar weinig spulletjes bij ons hebben.
De Finnen? Vriendelijk, behulpzaam, afwachtend.
Finland: enorm groot land met weinig mensen. We rijden soms veertig kilometer zonder een dorp of stad aan te treffen. Veel bos, water, stromende rivieren en goede wegen. Bij de grote steden zijn er vaak vierbaanswegen. Finland is vergelijkbaar met Zweden. Veel bos en water. Taal is niet te volgen, onuitspreekbare namen van plaatsen en.........





3 augustus............. We reizen verder naar Rovaniemi

De afgelopen nacht was erg koud. ,'s Avonds hebben we nog heerlijk gewandeld in een prachtige omgeving met moerassen, veel bloemen en bos. We hebben rustig onze spulletjes ingepakt en om kwart over tien zijn we vertrokken. Onderweg passeren we OuLo, een havenstad en Kemi, bekend vanwege het sneeuw kasteel. In de winter is dit een bezienswaardigheid. Je kunt hier overnachten en zelfs trouwen. De bankjes zijn dan bekleed met rendiervellen.
Het is vandaag opnieuw prachtig weer,maar wel drukkend. Het is vermoeiend om te rijden, veel verkeer op weg naar de kust. Tegen vijven bereiken we Rovaniemi, de stad van de echte kerstman. Een aantal kilometers ten noorden van de stad ligt de poolcirkel. Veel toeristen gaan naar deze stad. Wat is er verder te zien? Het Artikum, een museum gewijd aan de natuur en cultuur van de Noordpool, een bosmuseum van Laplands.
Het huisje, onze hut is fantastisch, is voorzien van de douche, w.c, twee heerlijke bedden en de magnifiek uitzicht vanaf een heuvel over de meren.



Heel moe en bezweet stappen we onder de douche. O ja, toen we Rovaniemi binnenreden werden we nog even getrakteerd op een heuse stortbui. Even boodschappen doen, benen strekken


en ,'s Avonds is alle vermoeidheid en zweten vergeten. Genieten buiten op onze veranda van een wijntje en een pilsje. Pas tegen twaalven kruipen we ons nest in. Het is bijna niet donker. Wat heerlijke bedden, welterusten...............