zaterdag 6 augustus 2011

Anke, rommel, bij het water

Nu we al een week op vakantie zijn, wordt het de hoogste tijd om eens wat als bijrijder te zeggen. Ik zit achter Jimte als een prinses op de erwt. Zo langzamerhand bouwen we alle spullen om mij heen en zit ik prima uit de wind! Het is een reis vol verrassingen, je weet nooit waar je de volgende dag kunt overnachten. Soms in een heel klein huisje en soms in een huis met een sauna.

We heb ben veel spullen bij ons. In dit kabouter huisje is het een grote troep. Alles uitpakken en -zie foto 's - en de chaos is compleet.












Mag de pret niet drukken! Heerlijk gewandeld, mooi uitzicht over de bergen soms met sneeuw bedekt.
























Vanavond bij het water nog even gepraat met een Duitser. Hij had een rendier aangereden met de motor. BMW was beschadigd, rendier dood en hij had echt mazzel gehad, alleen spatbord was beschadigd. Hij was nog helemaal onder de indruk.... dus erg voorzichtig rijden. Dieren zijn onberekenbaar.
Prachtig uitzicht over het water:

















En dan nog even een hassebasje....







6 augustus ........... Russeness

Vannacht weer heerlijk geslapen(sauna?). We staan iets later op, buiten is zonnig/bewolkt. Om negen uur verlaten we onze luxe cabin. De lucht gaat er dreigend uitzien en na een half uurtje begint het licht te regenen. Maar dat is van korte duur, de rest van de dag blijft het droog. We rijden door Karasjok, de stad waar het parlement van de Sami 's/Lappen staat.
Het landschap gaat er heel anders uitzien, grote keien staan in het water en de bergen zien er woest uit(zijn speelbal van de natuur, veel erosie).





We rijden langs de oost oever omhoog - Porsangerfjorden. Dit fjord staat in verbinding met de open zee. Een mooie rit met veel bochten. Anke zit rustig achterop en via onze helmen/Bluetooth kletsen we regelmatig. Ik vind het fantastisch dat Ank ook zo geniet. Toch moeten we steeds goed opletten, een enkel rendier blijft op de weg staan.


Het is ook behoorlijk koud/fris. We zijn blij dat we de voering in de motorpakken hebben gedaan. Het is echt nodig! Onder Russenes komen we aan op een splitsing/kruising. We slaan nu rechtsaf naar de Kaap, maar komen over twee dagen weer langs dit punt. We kunnen vanaf dit punt geen andere route meer nemen. Het is een rechte weg naar boven. We besluiten om in Russines te blijven en een cabin/hut te zoeken. Het wordt nu echt druk, bussen, campers en motoren. We praten met verschillende nationaliteiten. We huren een klein 'kabouterhuisje', twee bedden, twee stoelen en een kachel(echt nodig).



Morgen laten we alle spullen achter in onze hut en dan gaan we zonder bepakking naar de Noordkaap. We moeten immers terug en dan slapen we hier nog een nacht en gaan dan verder met onze tocht. Bij Russenes gaan we dan richting Hammerfest/Alta. Vandaag dus maar een korte rit, lekker lezen, boodschappen doen en even wandelen.

5 augustus ...... Wij arriveren in Noorwegen

De haan kraaide vanmorgen vroeg. Het was vannacht heel mistig en vanmorgen hing er nog een sluier over het meer. De zon scheen, de lucht was blauw en het was fris. De lucht was ijl, heerlijk weer om verder te trekken. De sleutel konden we in de brievenbus achterlaten. Prachtige hut /cabin!!!!









Om ongeveer tien uur was het tijd voor een stop in Sodankyla, kofiie drinken maar ook een van de mooiste plattelands kerken van Finland bekijken. Een authentieke kerk uit 1689 met een dak met beteerde houten pannen. Het is een hele kleine kerk, wordt zomers nog steeds gebruikt. Het is mij een raadsel hoe je op deze banken een uur lang kan zitten. De banken zijn bijzonder smal. In1944 hebben de Duitsers in Lapland alles in brand gestoken. Heeft een Duitse officier een bevel genegeerd? Deze kerk staat er nog. De Sami 's moesten dagen reizen om een dienst in deze kerk bij te wone












Via Ivalo, Inari reisden we verder. Bij tussenstops wordt ons regelmatig gevraagd waar we vandaan komen. We zien heel weinig Nederlanders. Een niet al te frisse Fin adviseert ons om via Utsjoki te rijden en niet via Karigasniemi. De weg zou niet geasfalteerd zijn, maar wij slaan het advies in de wind. Het scheelt toch een een honderd dertig kilometer. De weg valt mee, onderweg moeten wij flink uitkijken voor overstekende rendieren. De weg is smal en heuvelachtig en achter elke top kan een rendier staan. Gelukkig gaat alles goed. Wij genieten volop van de natuur.







Om half vijf passeren we de Noors-Finse grens.







We zoeken een nieuwe hut en vinden een mooie cabin op de grens met sauna.
Hier maken dan ook direct gebruik van. Ons einddoel komt steeds dichterbij. Nog......250 kilometer en dan is ons doel bereikt. Een week onderweg en tot nu toe beantwoordt de reis aan beider verwachting. Kortom wij genieten volop........O ja we waren bijna vergeten om de klok weer een uur terug te zetten.