dinsdag 2 augustus 2011

2 augustus...... Richting Oulo

Tot nu toe zijn we alleen maar naar het oosten gereden. Om de Kaap te bereiken moeten we vandaag een flinke rit maken. Na overleg besluiten we om niet in Jyvaskyla te overnachten, maar verder te rijden. Het is een prachtige dag, de BMW snort over de rustige wegen van Finland. Weinig verkeer en je mag bijna nergens meer dan 80 of 100 kilometer per uur rijden.


Overigens hebben in het gaste huis in Porvoo heerlijk geslapen. Zo nu en dan stoppen we even. Bij benzinestations kun je heerlijk 's gezond eten. Dat doen we dan ook. Er is regelmatig contact mrt andere motorrijders. Wat is Finland dun bevolkt. Onderweg komen we weinig dorpen. UitGestrekte bossen, veel (grote) meren. Tegen vijven zoeken we hut (cabin ) op. Je moet je er niet teveel van voorstellen: stapelbed, tafel, koelkast en twee stoelen. De eigenaar is bijzonder hulpvaardig. Even boodschappen doen in Karsamaki, even wassen en genieten van een koud pilsje en een wijntje. 's Avonds genieten, blijft nog lang licht, op ons bankje.
Overigens bedankt voor alle leuke reacties.













Maandag 1 augustus..... naar Porvoo.

Vroeg ontbijten. ..... om kwart over zes zitten we aan tafel. Helsinki is al in zicht. We doen ons weer tegoed aan lekkere broodjes, een eitje en yochurt met bramen.
Om half acht meert de boot aan en zoeken we onze motor weer op. Trouw wacht de motor op ons en bi de al onze bagage achterop. Twee uren later corrigeren we een en ander. Zaterdag gingen we als eerste aan boord, nu gaan de tweewielers als laatste van boord. Het is wel even spannend om naar beneden te rijden, via een glad en vies rooster. Een Nederlander met een prachtige antieke Volvo krijgt ruzie met een Duitse mevrouw. Zij klapt her portier van de auto tegen de Volvo aan. De Duitse mevrouw gaat als de Spaanse furie tekeer. Uiteindelijk moet ze toegeven en het draait gelukkig niet uit op een derde wereldoorlog. Wij verlaten het schip en gaan op weg naar Porvoo.











Porvoo is een oude stad 50 km ten oosten van Helsinki. Met zijn kleine oude houten huisjes, sprookjesachtig en leuk beschilderd, lijkt de tijd er te hebben stilgestaan. Er wonen relatief veel Zweedstalige Finnen. Net als bij ons worden er veel grappen gemaakt over hun buren, in dit geval de Zweden. Het was heerlijk wandelen in de oude stad. In restaurant 'Hannah Maria' eten we tussen de middag. We slapen in Gasthaus Werneri en zitten 's middags in de tuin onder grote sparren.













31 juli een volledige dag op de boot

Wij hebben heerlijk geslapen, je hoort de motoren nauwelijks. Na een heerlijke douche staat ons ontbijtbuffet klaar. Uitzoeken maar, alles wat je maar bedenken kan staat klaar. We hadden echter geen rekening gehouden met de Finse tijd, de klok moest een uur vooruit. Daarom komen we bijna een uur te laat aan en wordt het ontbijt ons bijna door de neus geboord. Een dag lekker lezen, de lunch en ' s avonds het diner. Grote klasse!



Tijdens het ABO eten gezellig gepraat met 2 Finnen, vader en zoon. De Finnen hebben een jaar in Rome gewoond en keren nu weer huiswaarts. Moeder en de jongste zoon zijn met vliegtuig vertrokken. Finnen denken over een aantal zaken exact hetzelfde als wij. 's Avonds nog even nagenieten van de ondergaande zon. Buiten waait het behoorlijk, Anke kan haar nauwelijks staande houden. We pakken onze spullen en gaan niet laat naar bed.












Op weg naar Finland

Zaterdag 30 juli... Eerst nog even lekker uitslapen, Betsy, onze hond



is naar haar logeeradres in Franeker. Koffie drinken, de motor naar buiten en het "pakken" van de motor begint. Buren komen even kijken en het valt echt niet mee op alles een plaats te geven. Anke is heel praktisch en uiteindelijk zit alle bagage op de motor.



Ik ben een beetje nerveus, lukt het rijden met zoveel bagage....... Na een warme maaltijd, afwas, stappen we om half drie op de motor. Richting Duitsland en warempel het rijden valt mee! De grens over, een kop koffie in een wegrestaurant en het blijft gelukkig droog ondanks een grijze sombere lucht. De afstand Dokkum_Travemunde bedraagt 420 km. In Travemunde wordt de lucht blauw. Om 21.00 uur rijden we de Skandinavienkaop. We staan in een lange rij te wachten. Plotseling verschijnt een VW bus met een hele vriendelijke meneer achter het stuur. Hij stapt uit en vertelt ons dat wij achter hem aan moeten rijden. Langs de lange rij wachtenden gaan wij nara voren. De motor wordt gestald voor de incheckbalie en wij gaan even lekker koffie drinken. Om kwart voor elf moeten wij weer bij de motor zijn. De meneer van de VW bus houdt een oogje in het zeil. Om kwart voor elf regent het. We worden opnieuw naar voren gedirigeerd en gaan als eerste de boot op. In de eerste versnelling gaan we via roosters naar dek 7. De motor moeten we zelf vastzetten. Dan onze hut opzoeken (9046)-dek 9 dus en na een heerlijke douche gaan we nog even naar de bar om onze vakantie te vieren. Om half 2 duiken we onze cabin in. Welterusten.


Anke bij de pomp, gesprek met HSV suporter.









De boten voor een aantal bestemmingen.........