zaterdag 6 augustus 2011

5 augustus ...... Wij arriveren in Noorwegen

De haan kraaide vanmorgen vroeg. Het was vannacht heel mistig en vanmorgen hing er nog een sluier over het meer. De zon scheen, de lucht was blauw en het was fris. De lucht was ijl, heerlijk weer om verder te trekken. De sleutel konden we in de brievenbus achterlaten. Prachtige hut /cabin!!!!









Om ongeveer tien uur was het tijd voor een stop in Sodankyla, kofiie drinken maar ook een van de mooiste plattelands kerken van Finland bekijken. Een authentieke kerk uit 1689 met een dak met beteerde houten pannen. Het is een hele kleine kerk, wordt zomers nog steeds gebruikt. Het is mij een raadsel hoe je op deze banken een uur lang kan zitten. De banken zijn bijzonder smal. In1944 hebben de Duitsers in Lapland alles in brand gestoken. Heeft een Duitse officier een bevel genegeerd? Deze kerk staat er nog. De Sami 's moesten dagen reizen om een dienst in deze kerk bij te wone












Via Ivalo, Inari reisden we verder. Bij tussenstops wordt ons regelmatig gevraagd waar we vandaan komen. We zien heel weinig Nederlanders. Een niet al te frisse Fin adviseert ons om via Utsjoki te rijden en niet via Karigasniemi. De weg zou niet geasfalteerd zijn, maar wij slaan het advies in de wind. Het scheelt toch een een honderd dertig kilometer. De weg valt mee, onderweg moeten wij flink uitkijken voor overstekende rendieren. De weg is smal en heuvelachtig en achter elke top kan een rendier staan. Gelukkig gaat alles goed. Wij genieten volop van de natuur.







Om half vijf passeren we de Noors-Finse grens.







We zoeken een nieuwe hut en vinden een mooie cabin op de grens met sauna.
Hier maken dan ook direct gebruik van. Ons einddoel komt steeds dichterbij. Nog......250 kilometer en dan is ons doel bereikt. Een week onderweg en tot nu toe beantwoordt de reis aan beider verwachting. Kortom wij genieten volop........O ja we waren bijna vergeten om de klok weer een uur terug te zetten.

1 opmerking:

  1. mooi verhaal... geniet van de dag morgen, dat zal heel speciaal worden!!!
    dikke tĂșt uit Apeldoorn!

    BeantwoordenVerwijderen